Stoppen biedt kansen

Stoppen biedt kansen

Een wijs man zei ooit: “Wie nou nog boer is, in de 21e eeuw, in Nederland, die heeft lef! Dat is een kerel met een kop en kloten. Hij wordt van alle kanten bedreigd maar toch zegt de boer: hier, ik ben boer en daar ben ik trots op!” Een citaat die actueler is dan ooit.

Cijfers laten zien dat door autonome ontwikkelingen het aantal agrarisch ondernemers af gaat nemen in Nederland. Daarnaast komen er diverse landelijke en provinciale “stoppersregelingen” waar boeren zich voor aan kunnen melden. Boer zijn wordt vaak ervaren als een manier van leven, voor de boer zelf en zijn familie. Stoppen is dan ook niet zomaar “stoppen”. De keuze hiertoe maken getuigd zeker van LEF! Het is niet vergelijkbaar met een situatie waarin een ambtenaar zijn baan verliest, het is veel meer dan dat. Stoppen kan gepaard gaan met schaamte en schuldgevoel, je wereld staat op zijn kop. Omgaan met verlies, rouw en emoties gaat vaak niet vanzelf. ‘Kop d’r veur’ en ‘niet klagen maar dragen’ zijn veelgehoorde uitspraken. Terwijl juist stilstaan bij het verlies van het bedrijf, het zelfbeeld, de status, de vrijheid en het toekomstbeeld, een essentiële stap is in het creëren van ruimte voor iets nieuws. Gelukkig zijn er goede agrarische coaches die stoppende boeren begeleiden in dit lastige proces. Heb je daar vragen over? Bel mij uiteraard op! BoerenTalent heeft goede coaches in zijn netwerk.

En dan komt er een keer een moment dat de gestopte boer een nieuwe werkomgeving kan zoeken. Dit biedt kansen tot iets nieuws. Een nieuwe omgeving, een nieuwe uitdaging, nieuwe inzichten. Spannende ontwikkelingen! Hierbij kan BoerenTalent je helpen. Kansen buiten de agrarische sector om. Kansen om in de buitendienst te werken, commerciële rollen, adviserende rollen. Technische functies, functies meer gericht op voorlichting of misschien wel op een kantoor. De sky is the limit! Stoppen biedt kansen!

Daar waar vaak het persoonlijke perspectief was boer te zijn voor het leven, verandert dat. Als dat verandert, wordt er aanspraak gemaakt op een stukje persoonlijk inzicht dat vaak nog ontbreekt. Dit zelfinzicht en zelfkennis is te leren. BoerenTalent helpt je hierbij.

Boer blijf je altijd!  Wat je ook gaat doen, je hebt lef getoond door grote stappen te nemen in je leven en moeilijke situaties niet te ontwijken. De competenties die je (onbewust) hebt ontwikkeld zijn goud waard. En zoals die ene wijze man zei: daar mag je zeker trots op zijn!

Ben je benieuwd of BoerenTalent ook iets voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op en kijk voor meer informatie op.

Tot de volgende blog,

Goed Goan!